Dreamlines Gids: Het fooienbeleid op cruiseschepen

Opmerking: deze post was origineel gepost in september 2016 en geupdate in juni 2019.

Zorgen voor schone handdoeken, de hutten schoonmaken, eten bereiden en zorgen voor uw entertainment. Zowel voor- als achter de schermen is de bemanning van uw cruise dag en nacht bezig met het zorgen voor uw welzijn, het is dan ook niet meer dan eerlijk om het werk van de bemanning te belonen met een fooi. Maar hoeveel fooi moet er eigenlijk worden gegeven en hoe gaan de verschillende rederijen om met de fooien? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen omtrent het fooienbeleid en servicekosten op cruiseschepen.

Grote verschillen bij de verschillende rederijen

De rederijen gaan allemaal op een verschillende manier om met het fooienbeleid. Zo zijn fooien bij bijvoorbeeld Norwegian Cruise Line bij de prijs inbegrepen en hoeft er aan boord niet meer aan worden gedacht. Anderzijds houden rederijen als Royal Caribbean en MSC Cruises een vast bedrag van de rekening in als fooi. En bij andere rederijen zoals Hapag-Lloyd Cruises mag u zelf bepalen of en in welke hoeveelheid u fooi geeft.

Overzicht van het fooienbeleid

Op het eerste gezicht kan dit er allemaal verwarrend uitzien. Dat is de reden dat wij de verschillende regelingen in een grafiek hebben samengevat om een algemeen overzicht te geven van hoe hoe het fooienbeleid van verschillende rederijen eruit ziet.

In de onderstaande infographic en tabel kunt u specifiek zien wat het fooienbeleid is op uw cruise.

Infographic fooienbeleid

Hoeveel fooien moet ik geven op een cruise?

De makkelijkste manier is om tijdens een cruise te kiezen voor fooien die automatisch op uw scheepsrekening worden bijgeschreven. U kunt er ook voor kiezen om aan het begin van uw cruise alles vooruit te betalen of aan het einde van de cruise. Als u het bedrag wilt aanpassen, wordt er aangeraden om eerst met de Guest Services te praten voordat u van boord gaat – nadat u het schip hebt verlaten, kunt u dit niet meer doen.

Zelfs als u de fooien via uw cruise account betaald, is een dollar in de hand nog steeds de beste manier om ervoor te zorgen dat een speciaal verzoek snel wordt voldaan, of ter bedanking van een goed uitgevoerde taak. Overweeg om een rol van $1 biljetten of  €1 munten mee te nemen, om er voor te zorgen dat u nooit uw plek bij het zwembad aan een ander hoeft af te staan wanneer u een drankje aan het bestellen bent.

Als u de fooien liever persoonlijk geeft, is het de klassieke manier om uw room steward te bedanken aan het einde van de cruise met een envelop van contant geld op de laatste avond van uw cruise. Het is ook mogelijk dat u uw favoriete serveerder, barman of bemanningslid extra wilt bedanken voordat u vertrekt.

Wanneer moet ik een fooi geven?

Ondanks dat de gebruikelijke manier om te fooien aan het einde van de cruise plaatsvindt, waarbij u het eurobedrag kunt bepalen op basis van de service die u hebt ontvangen, zijn er ook voordelen voor wanneer u fooien aan het begin van de cruise betaald. Als u speciale wensen of hoge verwachtingen heeft als het gaat om de service, kan een fooi aan het begin van uw cruise een lange weg afleggen om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u wilt tijdens uw cruise. Houdt u van schone handdoeken? Heeft u een speciaal drankje die u graag wilt drinken tijdens uw cruise? Een beleefde opmerking in combinatie met een fooi is de beste manier om ervoor te zorgen dat het personeel uw gezicht en uw voorkeuren onthoudt.

Hoe vermijd ik het geven van fooien tijdens een cruise?

Dreamlines beveelt het niet aan om geen fooien te geven tijdens de cruise – als u een reputatie opbouwt voor het geven van weinig of geen fooien, dan kan dit resulteren in een slechte service.

Als u echt het gevoel hebt dat de service die u ontving slecht was, raden wij het aan om eerst met de Guest Services te praten en te vertellen welke verbeteringen u wilt zien. Als dit het probleem nog steeds niet goed oplost, kunt u ervoor kiezen om uw fooien te verminderen door aan het einde van de cruise met de Guest Services te praten.

Sommige rederijen bieden prepaid-fooien aan als onderdeel van een speciale aanbieding of deal. Bekijk hier de huidige cruise specials van Dreamlines en misschien vindt u een aanbieding waarbij de fooien inbegrepen zijn.

Lijst van het fooienbeleid per rederij

Wanneer u precies wilt weten wat het fooienbeleid is op uw volgende reis met Costa Cruises, Celebtrity Cruises, Holland America Line of een andere rederij, kunt u dit vinden in de onderstaande tabel. Wij hebben de rederijen op alfabetische volgorde gesorteerd met het fooienbeleid, de hoogte van de fooien en de servicekosten. Wanneer er een prijsbereik is aangegeven, is de fooi meestal afhankelijk van de categorie van de geboekte hut.

Fooien op cruises
RederijFooienbeleidGemiddeld bedrag p.p. per dagServicekosten
DrankenEtenWellness
1AVistaoptioneel5 - 7 Euro
AIDAinclusief
A-Rosaoptioneel5 - 10 Euro
Azamara Club Cruisesinclusief
Carnival Cruise Lineverplicht11 Euro15%
Celebrity Cruisesverplicht11 - 15 Euro15%
Celestyal Cluisesinclusief
Costa Cruisesverplicht (optioneel per nov 2016)10 Euro15%
Croisi Europeoptioneel4 - 8 Euro
Crystal Cruisesinclusief
Cunardverplicht10 - 13 Euro15%
DCS Touristikoptioneel5 - 7 Euro
Disney Cruise Lineverplicht11 Euro15%18%
ETIoptioneel5 Euro
FTIverplicht6 Euro
Hansa Touristikoptioneel5 - 8 Euro
Hapag Lloydoptioneel
Holland America Lineverplicht12 - 14 Euro15%
Hurtigrutenoptioneel9 Euro
Iceland Pro Cruisesinclusief
Ino Reisenoptioneel7 - 10 Euro
Lüftner Cruisesoptioneel5 - 7 Euro
MSC Cruisesoptioneel9 Euro15%15%
Norwegian Cruise Lineinclusief18%18%18%
Nicko cruisesoptioneel5 - 7 Euro
Oceania Cruisesverplicht13 - 20 Euro18%18%18%
P&Overplicht8 Euro
Paul Gauguininclusief
Phoenix Cruisesoptioneel5 Euro7%
Plantoursverplicht5 - 7 Euro
Ponantoptioneel10 - 12 Euro
Princess Cruisesverplicht11 - 13 Euro15%15%
Regent Seven Seas Cruisesinclusief
Royal Caribbean verplicht13 - 17 Euro18%15%
SeaDream Yacht Clubinclusief
Seabourninclusief
Sea Cloud Cruisesoptioneel14 Euro
Silverseainclusief
Star Clippersoptioneel8 Euro
Transocean optioneel8 - 12 Euro
TUI Cruisesinclusief
Variety Cruisesoptioneel10 - 14 Euro
Werner Toursoptioneel8 Euro
Windstar Cruisesverplicht11 Euro15%
Feenstra Rijn Lijnoptioneel
SE Toursoptioneel5 - 7 Euro
Voyages of Discoveryinclusief
Mist u een rederij in deze lijst of heeft u nog vragen? Neem dan kosteloos contact op met een van onze cruise experts via telefoonnummer 020 220 41 41

Aanvullende tips

Fooi icoonWanneer u op onze website het linker pictogram ziet, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over het fooienbeleid want dan zijn alle fooien bij de prijs inbegrepen. Maar uiteraard geldt voor alle rederijen dat fooi geven altijd mag wanneer u dit wilt, uw ober or steward zal u dankbaar zijn!

Let op!: vanaf augustus 2016, zonder voorafgaande kennis

Download hier het overzicht in PDFVoeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *