Is cruisen voor alle leeftijden en wie komt u tegen tijdens uw reis?

Als u nog nooit eerder op een cruise bent geweest, is dit misschien één van de vragen op uw lippen. Wat voor soort mensen zult u ontmoeten? Zullen het meestal koppels, alleenstaanden, families of groepen vrienden zijn? En komt er iemand in de buurt van uw leeftijd?

Hoewel er een perceptie bestaat dat cruisen alleen door oudere mensen gedaan wordt, is het tegendeel wel degelijk waar! Cruisen trekt allerlei mensen aan. Behalve een voorliefde voor reizen en een verlangen om de wereld te zien, zijn cruisepassagiers net zo divers als de bestemmingen waar ze naar toe reizen. U kunt koppels ontmoeten tijdens hun huwelijksreis, gezinnen met kleine kinderen, of gepensioneerde koppels die de wereld proberen te zien tijdens een cruise. De leeftijd van de passagiers zal afhangen van de cruiseline en de reis zelf.

Hoewel het onmogelijk is om te generaliseren of om precies te voorspellen wie u tijdens uw volgende cruise zult ontmoeten, kunnen we wellicht iets leren van de statistieken. Lees verder om meer te weten te komen over de gemiddelde leeftijd van cruisepassagiers.

Cruise mensen

De gemiddelde leeftijd van Dreamlines-cruisers varieert onder andere per cruiseline. Voor Dreamlines’ meest populaire geboekte cruisemaatschappij, MSC Cruises, was de gemiddelde leeftijd in 2018 52 jaar, ongeveer 6 jaar ouder dan de standaard reiziger. Onder passagiers die bij Dreamlines boeken, trokken TUI Cruises en AIDA Cruises een iets ouder publiek, tussen de 54 en 58 jaar. Passagiers van Norwegian Cruise Line waren gemiddeld 53 jaar oud en de gezinsvriendelijke rederij Costa Cruises hadden passagiers met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar.

Voor de cruisemaatschappijen die echt bedoeld zijn om gezinnen met kinderen aan te trekken, ligt de gemiddelde leeftijd daarom ook merkbaar lager. Disney Cruise Line had de laagste gemiddelde leeftijd van elke passagier die bij Dreamlines in 2018 een cruise heeft geboekt, namelijk 44 jaar, dezelfde gemiddelde leeftijd als een Carnival-passagier.

De cruisemaatschappijen die weer reizigers met een leeftijd hoger dan het gemiddelde aantrekken, zijn meestal riviercruiserederijen.  Rederijen zoals Phoenix Reisen trokken bijvoorbeeld passagiers aan met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar.

Het type passagiers varieert niet alleen per cruiseline, het varieert ook per bestemming. Volgens het CLIA Global Passenger Report 2018 hebben korte, dicht bij huis gelegen cruises de meeste kans om jongere passagiers aan te trekken. Terwijl cruises met langere routes en exotische bestemmingen de neiging hebben om oudere cruisereizigers aan te trekken.

Trans-Atlantische en wereldcruises zijn vooral populair bij een wat ouder publiek, waarschijnlijk omdat gepensioneerden de meeste tijd hebben om een lange cruise te maken. Populaire bestemmingen zoals de Canarische eilanden, Noord-Europa en de Middellandse Zee hebben de laagste gemiddelde leeftijd en de kortste gemiddelde reisduur. De toename van de populariteit van korte, dicht bij huis gelegen cruises heeft ervoor gezorgd dat cruisen betaalbaarder en toegankelijker is dan ooit, zelfs voor gezinnen met beperkte middelen, wat resulteert in lagere gemiddelde leeftijden voor reizigers op deze routes.

Cruise familie

Dus hoe oud is de gemiddelde cruiser? Wie ontmoet u tijdens uw volgende cruise? Het antwoord is:  het hangt er vanaf! Hoewel de gemiddelde cruisereiziger eind veertig is, varieert de leeftijd van kleine kinderen die met hun ouders meereizen tot gepensioneerden tussen de 60 en de 80 jaar oud. Op schepen van energierijke, gezinsvriendelijke cruisemaatschappijen en kortere, dicht bij huis gelegen routes, is de kans groter dat u gezinnen met kinderen ontmoet, waardoor de gemiddelde leeftijd weer lager ligt. Op trans-Atlantische en wereldcruises, en met name op exotische en langere routes, zal de gemiddelde leeftijd weer iets hoger liggen.

Maar zelfs als u tijdens een cruise niet omringd bent door mensen van uw leeftijd, is dat geen reden om nerveus te worden. Cruisen is namelijk een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten met wie u anders mogelijk geen contact zou hebben gehad, en u zou misschien wel eens veel meer gemeen kunnen hebben met elkaar dan u denkt. Dus ga uw gang en geef het een kans – u maakt misschien wel vrienden voor het leven! Uiteindelijk is leeftijd maar een getal, toch?

ontmoetingenVoeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *