Orkaan Dorian treft het Caribisch gebied, havens sluiten en cruiseschepen zijn gedwongen om van route te veranderen

De orkaan Dorian met categorie 5 stormt het Caribisch gebied af. Maandagochtend vroeg raakte de orkaan de Abaco-eilanden van de Bahama’s en laat overstromingen, wrakstukken en puin achter op zijn pad. De storm zal naar verwachting de komende dagen zware regenval en orkaanwinden naar de oostkust van Florida brengen.

De storm vond plaats tijdens Labor Day Weekend, één van de meest populaire tijden voor reizen in de VS. Tientallen cruisemaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen zijn de dupe.

Orkaan Dorian

4 van de 5 cruisehavens in Florida gesloten vanwege orkaan Dorian

De haven van Miami, de drukste cruisehaven ter wereld en de toegangspoort tot het Caribisch gebied, sloot op 1 september zijn deuren voor al het scheepvaartverkeer. Port Canaveral stopte ook alle scheepvaartverkeer op de avond van 1 september tot nader order, en Port Everglades (Fort Lauderdale), volgde op de voet en sloot in de ochtend van 2 september. Alleen Port Tampa Bay blijft open zonder beperkingen.

Luchthavens die sluiten vanwege orkaan Dorian

De internationale luchthaven van Fort Lauderdale-Hollywood (FLL) sloot 2 september om 12.00 uur lokale tijd. Miami International Airport (MIA) is nog steeds actief. Passagiers worden aangeraden om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij over de status van hun vlucht.

Hoe cruiseschepen zich voorbereiden op orkanen

Het is zeer zeldzaam dat een cruiseschip daadwerkelijk door een orkaan vaart. In plaats daarvan doen cruisemaatschappijen hun best om alle stormen te vermijden door van route te veranderen en waar nodig havens te vervangen. Aangezien cruiseschepen ongeveer 22 knopen snelheid hebben of twee keer zo snel zijn als de gemiddelde orkanen, is het uiterst onwaarschijnlijk dat een schip per ongeluk verstrikt raakt in een orkaan of tropische storm.

Wat te doen als uw cruise de dupe is van een orkaan

Als u weet dat u tijdens het orkaanseizoen reist, is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat u een beleid kiest dat weer-gerelateerde evenementen dekt.  Als de datum van aankomst of vertrek is beïnvloed door slechte weersomstandigheden, kan de cruisemaatschappij u mogelijk ook helpen om alternatieve reis- en accommodatiearrangementen te vinden. Als alternatief kunt u ook contact opnemen met uw Dreamlines cruise-expert voor ondersteuning.

Als uw reisplan is gewijzigd of geannuleerd, heeft u mogelijk recht op een vergoeding. Als uw cruise volledig is geannuleerd, ontvangt u een volledige terugbetaling van de cruiseline.

Omdat cruiseschepen het recht behouden om havens te annuleren of te vervangen als dat nodig is, ontvangt u waarschijnlijk geen restitutie als uw reisplan is gewijzigd. Mogelijk kunt u echter een deel van het geld terugkrijgen dat u aan belastingen en havengelden heeft betaald.

Als uw reisroute is ingekort, heeft u ook recht op een vergoeding. Cruisemaatschappijen bieden doorgaans een pro rata-terugbetaling voor verkorte cruises. Sommige cruisemaatschappijen bieden ook krediet of kortingen op toekomstige cruises.

De exacte omstandigheden verschillen per cruiseline – controleer uw cruisecontract of bel uw Dreamlines-cruise expert op 020 220 41 41 om te weten te komen wat u moet doen als uw cruise de dupe is van een orkaan.

Cruises geannuleerd of veranderd door orkaan Dorian

Onderstaand vindt u een lijst met cruises van verschillende rederijen die geannuleerd of gewijzigd zijn door de orkaan Dorian.

MSC Cruises

De volgende routes voor de MSC Armonia zijn gewijzigd:

 • MSC Armonia, vertrek 26 augustus – Cruise verlengd
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami zal MSC Armonia niet op 2 september terugkeren naar Miami, maar in plaats daar van Costa Maya, Mexico bezoeken en een dag op zee doorbrengen voordat ze terugkeren naar Miami op 4 september.
 • MSC Armonia, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami zal de MSC Armonia nu 4 september vertrekken in plaats van 2 september. Ze stopt in Cozumel en Costa Maya, Mexico e
  n brengt twee dagen op zee door voordat ze zoals gepland terugkeert naar Miami op 9 september.

MSC en NCL

Norwegian Cruise Line

 • Norwegian Breakaway, vertrek 25 augustus – Cruise verlengd, aankomsthaven veranderd
  De geplande terugkeer van het schip naar Port Miami op 1 september werd geannuleerd vanwege de sluiting van de haven. Als gevolg hiervan werd de cruise verlengd en zal het schip op 3 september aanmeren in New Orleans.
 • Norwegian Breakaway, vertrek 1 september – Cruise geannuleerd
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami en de onzekerheid over wanneer deze zal heropenen, is deze cruise geannuleerd en ontvangen alle gasten een volledige terugbetaling.
 • Norwegian Sun, vertrek 29 augustus – Reisplan en aankomsthaven gewijzigd, cruise verlengd
  De geplande stops van het schip in drie Bahama’s-havens, Nassau, Great Stirrup Cay en Freeport, werden geannuleerd vanwege de nabijheid van orkaan Dorian. Ze bracht een dag op zee door en vervolgens een nacht in Cozumel, Mexico. In plaats van te eindigen in Port Canaveral op 2 september, eindigt de cruise nu op 3 september in New Orleans.
 • Norwegian Sun, vertrek 2 september – Cruise geannuleerd
  Vanwege de sluiting van Port Canaveral is deze cruise geannuleerd en ontvangen alle gasten een volledige terugbetaling.

Royal Caribbean

Royal Caribbean sloot CocoCay op 28 augustus. De cruiseline is van plan zijn privé-eiland 4 september te heropenen. Het personeel en bemanning blijven op het eiland.

 • Allure of the Seas, vertrek 25 augustus – Cruise verlengd, route veranderd
  Vanwege de sluiting van de haven in Fort Lauderdale was Allure of the Seas niet in staat om zijn geplande terugkeer op 1 september te maken en zal in plaats daarvan blijven varen tot 4 september, wanneer de haven naar verwachting opnieuw zal openen. Het schip zal Roatan, Honduras en Costa Maya, Mexico bezoeken en twee dagen op zee hebben voordat het terugkeert naar Fort Lauderdale.
 • Allure of the Seas, vertrek 1 september – Cruise ingekort
  Omdat het schip niet in staat was om haar geplande vertrek uit Fort Lauderdale op 1 september te maken, begint de cruise nu op 4 september en vaart alleen de tweede helft van zijn geplande route.
 • Empress of the Seas, vertrek 1 september – Cruise ingekort
  Omdat het schip niet in staat was om haar geplande aankomst in de haven van Miami te bereiken op 1 september, werd de cruise verlengd en zal nu eindigen in Miami op 4 september. Aanleghavens Roatan, Honduras en George Town, Kaaimaneilanden zijn toegevoegd aan het reisschema, naast twee zeedagen.
 • Empress of the Seas, vertrek 1 september – Cruise ingekort
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami is het vertrek van de cruise uitgesteld van 1 september tot 4 september. Het schip zal nu stoppen in Nassau, Bahama’s in plaats van Cozumel, Mexico.
 • Harmony of the Seas, vertrek 25 augustus – Cruise verlengd
  Vanwege de sluiting van Port Canaveral kon het schip niet terugkeren naar de haven zoals gepland op 1 september en zal in plaats daarvan op 4 september terugkeren. De extra dagen in de route worden doorgebracht met een overnachting in Cozumel, Mexico en twee dagen op zee.
 • Harmony of the Seas, vertrek 1 september – Cruise verlengd
  Harmony of the Seas vertrekt nu vanaf 4 september vanuit Port Canaveral en de reisroute bestaat uit een stop in Labadee, Haïti en twee dagen op zee, om alvorens terug te keren zoals gepland op 8 september.
 • Majesty of the Seas, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  De route is met twee dagen verlengd vanwege de sluiting van de cruisehaven van Fort Lauderdale en zal nu 4 september terugkeren. Een geplande stop in Cozumel, Mexico werd verlengd tot een overnachting en zal nu worden gevolgd door twee zeedagen voordat het schip terugkeert.
 • Majesty of the Seas, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  De cruise vertrekt nu op 4 september vanuit Fort Lauderdale en vaart de tweede helft van de oorspronkelijke route zoals gepland.
 • Mariner of the Seas, vertrek 30 augustus – Cruise verlengd
  De cruise  is met twee dagen verlengd. Het schip stopt in Cozumel, Mexico en Costa Maya, Mexico en brengt een dag op zee door voordat ze op 4 september terugkeert naar Port Canaveral.
 • Mariner of the Seas, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  De cruise vertrekt nu op 4 september en gaat door met de tweede helft van de route zoals gepland.
 • Navigator of the Seas, vertrek 30 augustus – Cruise verlengd
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami zal deze cruise nu Costa Maya en Cozumel bezoeken en vervolgens een dag op zee doorbrengen voordat ze op 4 september terugkeert naar Miami.
 • Navigator of the Seas, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  De cruise vertrekt nu op 4 september vanuit Miami en vaart de tweede helft van de oorspronkelijke route zoals gepland.
 • Symphony of the Seas, vertrek 31 augustus – Cruise verlengd
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami is deze cruise verlengd en zal nu Costa Maya, Mexico bezoeken en een dag op zee doorbrengen voordat ze terugkeert naar Miami op 4 september.
 • Symphony of the Seas, vertrek 3 september – Cruise ingekort
  Deze cruise vertrekt nu op 4 september Miami. Een zeedag is geëlimineerd en de cruise zal Nassau en CocoCay bezoeken zoals gepland.

Royal Caribbean

Carnival Cruise Line

 • Carnival Pride, vertrek 1 september – Reisplan gewijzigd
  Het schip vertrok zoals gepland uit Baltimore. De havens van Half Moon Cay, Belize en Freeport, Bahama’s zijn vervangen door Grand Turk, Turks- en Caicoseilanden en Amber Cove, Dominicaanse Republiek.
 • Carnival Horizon, vertrek 1 september – Cruise ingekort
  Vanwege de sluiting van de haven van Miami, zal de cruise nu 4 september vertrekken en 7 september terugkeren zoals gepland. Het reisschema omvat een stop in Nassau, Bahama’s en een dag op zee.
 • Carnival Liberty, vertrek 2 september – Cruise geannuleerd
  Vanwege de sluiting van Port Canaveral is de cruise geannuleerd en ontvangen gasten een volledige terugbetaling.
 • Carnival Elation, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  Vanwege de sluiting van Port Canaveral zal deze cruise nu 4 september vertrekken en op 7 september terugkeren zoals gepland. Routewijzigingen zijn in behandeling.
 • Carnival Sunshine, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  Het schip vertrok zoals verwacht op 2 september vanuit Charleston, South Carolina. Een stop in Half Moon Cay, Belize wordt vervangen door een dag op zee.
 • Carnival Victory, vertrek 2 september – Cruise ingekort
  Deze cruise is gepland voor vertrek op 4 september en keert terug naar Miami op 6 september. Er is één stop in Key West.
 • Carnival Extasy, vertrek 5 september – In afwachting van wijzigingen
  Het schip is gepland om terug te keren naar de haven van Jacksonville op 5 september.

Disney Cruise Line

Het privé-eiland van Disney Cruise Line, Castaway Cay, is tot nader order gesloten. De bemanning blijft op het eiland.

De volgende routes zijn gewijzigd of geannuleerd:

 • Disney Dream, vertrek 31 augustus – Cruise verlengd
  Vanwege de sluiting van Port Canaveral is de geplande terugkeer van de cruise op 4 september uitgesteld tot 5 september. Een stop in Grand Cayman op 2 september is toegevoegd aan de route.
 • Disney Dream, vertrek 2 september – Cruise geannuleerd
  Vanwege de sluiting van Port Canaveral is deze cruise geannuleerd en ontvangen gasten een volledige terugbetaling, evenals korting op toekomstige Disney-cruises.

Celebrity Cruises

De Celebrity Equinox vertrok op 31 augustus vanuit Fort Lauderdale voor een 7-daagse Oost-Caribische cruise een uur eerder dan gepland. Er zijn momenteel geen verdere reiswijzigingen gepland.

Heeft u vragen over de effecten van de orkaan op uw cruise, of over de actuele wijzigingen, neem dan contact op met één van onze cruise experts en bel naar 020 220 41 41.

 Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *