Last-minute cruise boeken? Bekijk hier alle tips en tricks!

Hoe boek ik een last minute cruise?

Wie wilt er nou geen geld besparen op zijn of haar vakantie? Een populaire manier om geld te besparen voor een cruise is om te wachten op een last-minute aanbieding. Naarmate de vertrekdag dichterbij komt, verlagen rederijen de prijzen voor onverkochte hutten om het schip proberen te vullen. Lege hutten zijn immers een verloren winst, dus dit is een manier voor rederijen om toch nog een winst te kunnen behalen – zelfs als dat betekent dat ze worden verkocht tegen een sterk gereduceerde prijs.

Dit kan u helpen, aangezien flexibele reizigers een voordeel uit last-minute deals kunnen halen en tegelijkertijd wel van de volledige cruise-ervaring voor minder dan de volledige prijs kunnen genieten.

Wanneer moet u een last-minute cruise boeken?

Een last-minute cruise is elke cruise die over 90 dagen of korter vertrekt. Klinkt dit toch als een lange tijd in de oren? Dat komt omdat de meeste rederijen de laatste betaling  60 tot 90 dagen voor vertrek nodig hebben, zodat zij zeker kunnen weten hoeveel cabines er nog beschikbaar zijn. U zult moeten beginnen met het zoeken naar de beste kortingen tot drie maanden voordat u werkelijk wilt vertrekken.

De beste tijd om een last-minute cruise te boeken is 30 tot 60 dagen voor vertrek. Voor de meeste cruises biedt dit nog steeds genoeg tijd om uw boeking zeker te stellen, uw documenten op orde te krijgen en eventuele extra transfers of accommodaties te regelen.

Hoewel u verhalen kunt horen over passagiers die een nacht van te voren (of op de pier zelf!) een cruise hebben geboekt en het nog redden aan boord, is deze optie niet langer beschikbaar vanwege documentatievereisten.

De nadelen van een last-minute cruise

Hoewel het vooruitzicht van een last-minute aanbieding erg verleidelijk kan zijn, raadt Dreamlines u aan om uw cruise op tijd te boeken – voor een aantal redenen. Ten eerste zal de beschikbaarheid van uw favoriete hut niet gunstig zijn. Als u voorkeuren heeft met betrekking tot het type of de locatie van uw hut, dan zou u zo vroeg mogelijk moeten boeken – anders is het mogelijk dat uw passagiershut naast een luidruchtige lift gelegen is of dat uw balkonhut een belemmerend uitzicht heeft. Helaas zal u uw droom over het vinden van een last minute suite, familiehut of een studio moeten laten vallen – deze zeer gewilde hutten zijn vaak vroeg uitverkocht. Als u flexibel bent in het maken van keuzes over uw passagiershut en van kortingen houdt, dan kan een last-minute korting (en cruise) een goede keuze voor u zijn.

Hoe kies ik de beste hut?

U zult er ook rekening mee moeten houden dat dat u het volledige bedrag gelijk op het moment van boeken moet betalen. Aangezien u na de laatste betaaldatum zal boeken, is er geen mogelijkheid om een aanbetaling te doen en de rest van het bedrag later te betalen. Hetzelfde geldt voor het annuleren of wijzigen van uw boeking – er zijn geen terugbetalingen als u te laat boekt en het vervolgens annuleert, en de rederij zal waarschijnlijk minder meegaand zijn wanneer het aankomt tot het wijzigen van uw boeking – dan als u eerder had geboekt.

Nog iets om in gedachten te houden, zijn de kosten van vliegtickets. Het heeft uiteindelijk niet veel nut om veel geld op een cruise te besparen, als u uiteindelijk veel meer moet besteden aan een last-minute vlucht! Als u op rijafstand woont van een cruisehaven, is het veel beter om een last-minute cruise te boeken vanaf een haven waar u heen kunt rijden, in plaats van een haven waar u naartoe moet vliegen. Gelukkig zijn er vele fantastische cruisebestemmingen die u kunt bereiken vanuit Nederlandse en Duitse havens, zoals Rotterdam, Amsterdam, Kiel en Hamburg.

Houd er rekening mee dat veel bestemmingen speciale documentatievereisten hebben, zoals Cuba. U moet er zeker van zijn wanneer u op het laatste moment boekt dat u over de juiste vormen van documentatie beschikt, zoals een geldig paspoort met veel pagina’s dat nog minstens 6 maanden voor de datum van terugkeer verloopt, plus tijd voor visumaanvragen of andere aanvragen van reispapieren.

U moet ook een flexibel schema houden om te profiteren van last minute deals – iets dat niet altijd makkelijk is als uw familieleden werken, naar school gaan of andere verplichtingen hebben.

Tips voor het reserveren van een last-minute cruise

Als u heeft besloten dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en u graag een last-minute cruise wilt boeken, volgen hier enkele tips om u te helpen bij het vinden van de beste cruise voor de beste prijs.

Creditcard: houd uw creditcard up-to-date. Wanneer u een last-minute cruise boekt, moet u waarschijnlijk gelijk het gehele bedrag moeten betalen. Als u een geldige creditcard heeft, kunt u de betaling snel en gemakkelijk uitvoeren.

Kies verstandig uw bestemming: door een vertrekhaven op rijafstand van uw huis te kiezen kunt u voorkomen dat u last-minute vliegtickets moet betalen. Zelfs als u parkeerkosten moet betalen, zal dit nog steeds goedkoper zijn dan vliegen.

Reis buiten het hoogseizoen: cruises zijn sneller uitverkocht tijdens het hoogseizoen. Het hoogseizoen is bijvoorbeeld de zomer, schoolvakanties en wintervakanties. Door in de herfst of lente te reizen, of net voor de vakantie, heeft u een grotere kans om een last-minute aanbieding te vinden. In het laagseizoen heeft u het voordeel van lagere prijzen en minder drukte, maar moet er wel rekening gehouden met dat het weer niet ideaal is – of het nu grijze luchten in de Middellandse Zee of de Caraïben zijn.

Kies ongewone routes: Net zoals cruises de neiging hebben om meer te verkopen tijdens piektijden, gebeurd dit ook bij de populaire reisroutes. Als u op zoek bent naar kortingen, moet u misschien nog eens nadenken over die heen-en-terug cruise vanuit Miami en in plaats daarvan kijken naar herpositionerings- of eenrichtingsverkeercruises. Ook is de kans groter dat er bij last minute cruises die vetrekken vanaf ongebruikelijke havens meer lege ruimte over is, zoals een route naar het zuiden van Alaska of een cruise vanuit het zuiden van de Carribean in San Juan.

Nieuwsgierig naar de last-minute aanbiedingen? Klik hier.

 Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *