Een hutupgrade: Doen of niet doen?

Tijdens uw cruise is uw hut de plek waar u uzelf kunt terugtrekken en waar u natuurlijk elke avond van uw nachtrust geniet. Vergelijkbaar met een hotelkamer, maar vaak net iets kleiner. Het uitzoeken van de juiste hut kan nog best lastig zijn, afhankelijk van de behoeften die u heeft. Met wel twintig verschillende categorieën kan dit uitzoeken nogal wat tijd in beslag nemen, daarom hebben wij het voor u gedaan! Lees in deze blog alles over hutupgrades en kom meer te weten over de verschillende hutten aan boord en welke type hut het best bij u past.

Een hutupgrade is niet zo simpel als de upgrade van economy naar business class in een vliegtuig. Als u geluk heeft, kunt u zomaar in een suite terecht komen, jackpot! Maar met een beetje minder geluk, kunt u ook terecht komen in een kleinere hut, op een locatie met meer lawaai en een belemmerd uitzicht. Dus als u een specifieke hut in gedachten hebt, kunt u de hutupgrade misschien beter afwijzen.

Een garantiehut lijkt de goedkopere keuze op een schip, maar hier zit een klein risico aan verbonden. Het betekent namelijk dat u zeker bent van een hutcategorie, maar niet van een specifieke hut. Uw hut zal niet eerder toegewezen worden dan een week of een aantal dagen voor de afvaart. Dit betekent dat de hut waar u misschien interesse in had, niet meer beschikbaar is op het moment van de afvaart. Vindt u dit spannend en houdt u van meer zekerheid? Dan stellen wij voor om deze garantiehut niet te boeken.

Waarom bieden cruisemaatschappijen hutupgrades aan?

Cruisemaatschappijen willen volle hutten aan boord, want meer mensen betekent meer inkomsten. Daarom lokken cruisemaatschappijen u met last-minute boekingen, zodat de hutten gevuld worden. Echter, last-minute boekingen komen idealiter binnen voor lagere prijzen. Om deze lagere prijs aan te kunnen bieden, bieden ze passagiers die al reeds een hut geboekt hebben een duurdere hut aan, om zo de goedkopere hutten weer vrij te maken.

Suite

De verschillende typen hutten aan boord

  • Binnenhut: de kleinste van alle hutten, zonder een raam.
  • Buitenhut (zeezicht): een hut met een raam of een patrijspoort (rond kajuitraam) met een uitzicht naar buiten en net iets groter dan een binnenhut.
  • Balkonhut: vergelijkbaar met een buitenhut, maar dan met een balkon – zodat u naar buiten kunt gaan zonder een openbaar dek op te gaan.
  • Suite: een grotere hut, vaak met een aparte woon- en slaapruimte, met een breed scala aan voorzieningen en extra’s.

De locatie van uw hut

De locatie van uw hut is allesbepalend. Ongeacht het type hut, kunt u zich zeeziek voelen. Daarnaast zijn er rustigere en lawaaierige plekken aan boord en hangt het uitzicht van uw hut ook af van de locatie. Om deze redenen is het belangrijk om goed uit te zoeken welke locatie aan boord aansluit bij uw behoeften.

Stabiliteit: Als u last heeft van zeeziekte, probeer uzelf dan centraler en lager in het schip te plaatsen. Als u bijvoorbeeld een balkonhut wilt, kiest u een hut op het laagste niveau en in het midden van het schip. De hutten op de hogere dekken, die zich meer aan het einde (achter of voor) van het schip bevinden, kunnen namelijk meer schommelen.

Afstand: Iedereen wilt zijn tijd aan boord anders doorbrengen. Zo is het voor zonaanbidders bijvoorbeeld handig om een hut te kiezen op een bovendeklocatie, dicht bij de zwembaden en zonneterrassen, terwijl feestgangers misschien graag bij de uitgaansgebieden in de buurt willen zijn. Als u zich zorgen maakt over mobiliteit, is het handig om een locatie dicht bij de liften te selecteren.

Lawaai: De meeste cruisemaatschappijen wijzen hun meest luxueuze hutten toe aan de hoogste dekken, meestal onder het zwembaddek (waarschijnlijk vanwege het uitkijkpunt dat zorgt voor de meest fenomenale uitzichten). Dit kan helaas ook een nadeel zijn; het zwembaddek is meestal de meest lawaaierige locatie aan boord,  het horen van ligbedden die over de grond schrapen in de vroege ochtenduren, tot de late-night zwembad feestjes die doorgaan tot in de nacht.

Voor een beetje rust en stilte, kiest u een hut gelegen tussen andere hutten. Houd bijvoorbeeld in gedachten dat er zich anders servicegebieden rondom uw hut kunnen bevinden, zoals lounges of bars en wasserettes. Hutten waar lawaai het meest wordt waargenomen, zijn vaak de hutten achteraan en laag gelegen, vanwege hun nabijheid tot motorgeluid, trillingen en het anker.

Gezin op cruise

Soorten en maten

Door de introductie van megaschepen zijn er hutten in alle soorten en maten. Zo zult u niet alleen de traditionele binnen- en buitenhutten vinden, maar ook uitgestrekte suites en heuse lofts. Ook zijn er verschillende balkonnen. Kleinere, waarop u simpelweg een frisse neus kunt halen of rustig kunt zitten – tot grote varianten waarop u buiten kunt dineren en soms zelfs in een bubbelbad kunt springen!

Inrichting

De inrichting van de hutten kan verschillen, kijk altijd goed naar de unieke eigenschappen van het schip waar u mee gaat cruisen. Zo staat Carnival bekend om hutten die groter dan gemiddel zijn en Silversea, Regent Seven Seas en Seabourn bieden alleen suites aan en hier heeft u dus gegarandeerd meer ruimte. De hutten op de Norwegian Epic zijn volgens de ‘new wave’ stijl ingericht, met ronde muren en soms zelfs ronde bedden.

 

Cruisen voor gezinnen

Gezinnen

Cruisen is populair onder gezinnen, dit door het grote aanbod van activiteiten voor alle leeftijden. Cruisemaatschappijen hebben zogenoemde ‘gezinsaccommodaties’ in het design meegenomen. Vaak hebben suites aparte kamers voor de kinderen (soms een kleine nis met stapelbedden of een aangrenzende hut). Zowel gezinnen als groepen kunnen profiteren van dit design met comfortabele slaapbanken en stapelbedden.

Solo

Niet standaard bij alle schepen, dus als u alleen op reis gaat, kijk dan goed naar de verschillende cruisemaatschappijen en het aanbod voor soloreizigers. Een hut ter alleenbezetting is handig en biedt precies genoeg ruimte voor wat u nodig heeft. Studio’s op Norwegian zijn hier eigenlijk beroemd om. Op negen vierkante meter vindt u een full-size bed, prachtige lichteffecten en een groot rond raam met uitzicht op de gang. Als u alleen reist, raden we u aan het prijsverschil tussen solo- en standaardhutten te controleren (tweepersoonskamers kunnen een hoger tarief hebben dan een hut van vergelijkbare grootte, maar er zijn extra kosten als er slechts één persoon in een hut zit – dit kan op bijna het dubbele van het normale tarief uitkomen). Boek vroeg – solohutten zijn snel uitverkocht!

Gepersonaliseerde extra’s

Het hangt natuurlijk allemaal af van hoe u van plan bent uw tijd aan boord door te brengen en uiteindelijk welke extra’s u nodig hebt. Heeft u absoluut een inloopkast of een eettafel nodig voor zes tot acht personen om gezellig te tafelen? Wilt u gegarandeerde restaurantreserveringen en als eerste in de rij staan om op of van het schip te stappen? Wilt u luxe en comfort – met grote donzige badjassen, spa-behandelingen en aromatische geuren? U leest het, er zijn oneindig veel extra’s te boeken. Om erachter te komen welke diensten u nodig heeft, moet u beginnen met uitzoeken wat u wilt.

Suites

Ook suites komen in allerlei soorten en maten voorbij. De meest in het oog springende suites vindt u bij Norwegian Cruise Lines, sommige suites beschikken over meer dan 400 vierkante meter (!), zoals Garden Villa-suites, met drie slaapkamers, op Jewel-klasse schepen. Elk van deze beschikt over een eigen terras met een bubbelbad, ruime woon- en eetgedeeltes, butlerservice en een dek met exclusieve toegang. Andere suites zijn voorzien van eetgedeeltes, bars, luxe badkamers, inloopkasten, meerdere niveaus en zelfs piano’s! Mini-suites – die op bijna alle schepen te vinden zijn, zijn vaak iets groter dan een standaard balkonhut.

Zoek uit hoeveel ruimte u echt nodig hebt, welke voorzieningen belangrijk voor u zijn en wat uw budget is. Suites verkopen vaak snel vanwege het beperkte aantal, dus beslis vroeg wat voor soort suite u zou willen hebben.

Voorzieningen

Alle hutten worden geleverd met de basis; service om uw kamer schoon te maken en de bedden op te maken, zeep en shampoo in de badkamer worden aangevuld en individuele airco systemen, maar iedere hutcategorie wordt geleverd met eigen voordelen, privileges en extra’s. Van instappen met prioriteit tot de inrichting van uw minibar in de hut. De manier waarop u verwend wilt worden, zorgt ervoor dat u weet welke voorzieningen en hutcategorie bij u passen.

Services aan boord

Conciërge service

De conciërge service zorgt voor alle praktische zaken die u tijdens het cruisen nodig hebt, zoals het reserveren van diner en spa, het boeken van excursies aan wal en helpt u waar nodig. Deze diensten zijn meestal inbegrepen in de prijs van de suite en bieden op sommige schepen toegang tot een exclusieve lounge waar suite gasten kunnen genieten van hapjes, drankjes en ontspanning. Conciërge-niveau gasten kunnen welkomstdrankjes, fruitmanden en heerlijke hapjes in de namiddag verwachten. Dat zijn nog eens fijne extra’s!

Butler

Butler service

Heeft u graag een persoonlijke butler? Bij bepaalde cruisemaatschappijen kunt u de gespecialiseerde service opnemen als onderdeel van uw tarief! Wanneer u butler service overweegt, kijk dan naar de prijs van de tarieven en kijk of het binnen uw budget valt en of de extra service bij uw behoeften past.

De conciërge zorgt voor al uw behoeften buiten de suite, de butler daarentegen zorgt voor het welzijn in uw suite. Zorg ervoor dat u rekening houdt met het soort service dat u graag ontvangt – op bepaalde cruisemaatschappijen gaan butlers echt een stapje verder. Zo bezorgen butlers uw bestelling van exclusieve restaurants persoonlijk, uw minibar wordt naar persoonlijke voorkeur bijgevuld, maaltijden van verschillende gangen worden in uw eigen suite geserveerd en ook om het in- en uitpakken van uw koffers hoeft u zich niet te bekommeren.

Spa & Wellness

Spa hutten

Het begon allemaal bij Costa Cruises, waar wellness-liefhebbers voor een kleine meerprijs een hut krijgen die is ingericht en ontworpen met spa-liefhebbende gasten in gedachten. U vindt interieurs die op de Aziatische cultuur zijn geïnspireerd – zen is hierbij het kernwoord. De toevoeging van extra voorzieningen zoals krachtige douchekoppen, speciale badproducten, zachte badjassen, yogamatten en een gezond roomservicemenu, geven u vanaf de eerste stap in uw hut een ontspannen gevoel. Ook heeft u gratis toegang tot spa-restaurants, een pas voor de spa-zwembaden, sauna / stoombad en vaak scherp geprijsde spa-behandelingen en fitnesslessen!

Exclusieve ruimtes

Enkele cruisemaatschappijen bieden exclusieve ruimtes voor geselecteerde suitecomplexen en voor de duurste accommodaties. Inbegrepen zijn privédekgebieden, zwembaden, bubbelbaden, een fitnesscentrum, zonneterrassen, restaurants en lounges. MSC Yacht Club en Norweigian’s Haven zijn twee voorbeelden waarbij ook solohutten aan deze exclusieve ruimtes zijn toegevoegd.

Uitzicht

Hoe belangrijk is uw uitzicht en met wat voor scènes wilt u elke ochtend wakker worden?  Een balkon helemaal aan de achterkant van het schip is een absolute favoriet, omdat u het fenomenale gevoel krijgt dat u aan het einde van de wereld bent. Met een 180 graden uitzicht over de achtersteven heeft u tijdens uw cruise alle tijd om uw ogen uit te kijken. Balkons op deze locatie zijn meestal vijftig procent groter dan de standaard balkons. Echter, doordat ze zich aan de achterkant van het schip bevinden, bent u ver weg van veel activiteiten. Houdt ook in gedachten dat passagiers die over de rail van het zwembad, of vanuit hogere hutten, op uw balkon uitkijken. Zo kunt u een stukje van uw privacy verliezen.

Balkonhutten aan de voorzijde van het schip zijn meestal suites. We adviseren om voor hutten te kiezen op de ‘hoeken’ van het schip, waar het balkon langs de zijkanten buigt – op die manier kunt u tegelijkertijd zien waar u naartoe gaat en waar u bent geweest!

Belemmerd uitzicht

Vanwege het structurele ontwerp van het schip, hebben sommige ‘oceanview’ hutten een belemmerd of geblokkeerd uizicht. U vindt deze hutten onder het zwembaddek, dicht bij de brugvleugel, en naast de reddingsboten.

Het goede nieuws is dat deze hutten meestal een uitstekende deal zijn – vooral als u niet van plan bent veel tijd in uw hut door te brengen. Als de hoeveelheid geld die u uitgeeft in verhouding staat tot het uitzicht dat u krijgt, zoek dan naar ‘geheime patrijspoorten’ in de binnenhutten of naar ‘belemmerd zicht’ voor de buitenhutten. Deze worden namelijk verkocht voor de prijs van binnenhutten.

Patrijspoort in hut

Raam- en balkonhutten beloven niet noodzakelijkerwijs een uitzicht op zee. Als u met Royal Caribbean cruiset, kunt u kiezen voor een binnenzichthut die uitkijkt op openbare binnenruimtes – zoals Central Park (het groengebied van het schip) of de Boardwalk (een pretpark-thema dat zich uitstrekt rond het schip, inclusief een carrousel en eetkraampjes).

De nieuwste kijktrend is de introductie van virtuele weergaven, zo ziet u beelden op de plek waar u normalerwijze een raam met uitzicht zou vinden. De getoonde beelden worden live op het schip opgenomen. Dankzij de gemonteerde camera’s op het schip ziet u realtime beelden van de zee en de havens op HD-schermen. Zo krijgt u alsnog een impressie van het licht en het uitzicht.

Uitzicht

Schilderachtige uitzichten

Als u tijdens uw cruise zoveel mogelijk mee wilt krijgen van de landschappen, zorg er dan voor dat u uw reisroute controleert voordat u uw hut selecteert. Als u op een Caribische rondvaart of een transatlantische overtocht vaart, maakt de kant van het schip waar u zich bevindt niet zoveel uit. Echter, reist u alleen heen of terug naar bijvoorbeeld Rome of Alaska, moet u overwegen een hut te kiezen aan de zijkant van het schip dat uitkijkt op het land. Zo weet u zeker dat u niets mist!

Geen uitzicht

Binnenhutten zonder uitzicht zijn meestal het kleinst en het goedkoopst. Ze zijn een geweldige optie voor reizigers met een beperkt budget en die niet veel tijd in hun hut willen doorbrengen – of het beste slapen in totale duisternis. Als u last heeft van zeeziekte, behoefte aan natuurlijk licht of veel ruimte nodig hebt, is het raadzaam om deze binnenhutten niet te boeken.

Prijzen

Uw hut is slechts een onderdeel van uw cruise – vergeet dus niet om rekening te houden met de rest van uw reis. Denk onder andere aan eventuele vliegtickets, hotels, excursies aan wal, eten in de haven, drankjes, specialiteitenrestaurants, WiFi, toegang tot fitnessstudio’s / lessen, spabehandelingen en fooien – om maar een paar uitgaven op te noemen.

Afhankelijk van uw budget, moet u beslissen welke aspecten belangrijk voor u zijn bij het kiezen van een hut en hoe u van plan bent uw tijd aan boord door te brengen – zult u minimale of maximale tijd in uw hut doorbrengen? Zo weet u uiteindelijk welke optie het beste bij u past.

Dingen om op te letten

  • Pas op voor woorden als ‘Deluxe’, ‘Spa’ of ‘Penthouse’. Doe onderzoek; zoek online, lees beoordelingen en bekijk foto’s van passagiers. Zo komt u erachter welk type hut het best bij u past.
  • Een upgrade betekent niet noodzakelijkerwijs dat u alle voordelen krijgt die volledig betalende passagiers ontvangen. Controleer de voordelen die worden toegepast. Zo kan een hutupgrade echt ‘wauw’-momenten veroorzaken – zoals het krijgen van een enorme suite met butlerservice.
  • Als u al heeft geboekt, maar in de tussentijd een betere deal voor een hut bent tegengekomen, kunt u onderhandelen om deze andere hut te krijgen. Om dit te doen, moet uw eerste boeking worden geannuleerd, om vervolgens een nieuwe boeking te maken. Dit betekent dat u waarschijnlijk de bestaande promotie, die aan uw oorspronkelijke boeking is gekoppeld, verliest. Soms kan dit een gratis drankenpakket zijn, wat een betere deal kan zijn dan een mooiere plek om te verblijven.
  • Soms biedt een cruisemaatschappij u een upgrade naar een betere hut, maar hoewel het nu misschien een paar honderd euro voordeliger lijkt, betekent dit niet altijd dat u geld heeft bespaard. Denk na over waarom u in de eerste plaats de mooiere hut niet heeft geboekt en overweeg wat voor u het belangrijkst is. Als de upgrade een duidelijke stap voorwaarts is, bijvoorbeeld van een raamloze binnenhut naar een balkonhut, raden we natuurlijk aan ervoor te gaan.

Samengevat: Redenen om WEL of NIET voor een hutupgrade te kiezen

Zoals al eerder gezegd; het hangt allemaal af van hoe u van plan bent uw tijd aan boord door te brengen. Als u vooral wilt genieten van alle shows, games, restaurants, excursies en meer tijdens het cruisen, dan is een beetje meer uitgeven voor een hutupgrade niet nodig.

Geniet u graag van mooie uitzichten vanaf uw eigen balkon, hecht u veel waarde aan uw eigen ruimte en rust of wilt u graag genieten van extra service, dan is het overwegen van een hutupgrade absoluut de moeite waard. Zo heeft u de gelegenheid om eindelijk dat boek dat u al zo lang wilde lezen weer op te pakken en kunt u genieten van uw privacy.

Cruisen is een bijzondere ervaring – en de behoeften en wensen van elke passagier zijn uniek. Hoewel een prachtig uitzicht fijn is, maar u reist met een beperkt budget en ziet uw cruise simpelweg als de reis naar uw bestemming, dan is het de moeite waard om in de goedkopere hut te verblijven – een cruiseschip is tenslotte een hotel op zee, waar u niet telkens weer uw koffers moet in- en uitpakken op elke nieuwe bestemming!

Het goede nieuws is dat op welke manier u ook wilt cruisen en welke hut u ook op het oog heeft, u kunt uw reis altijd aanpassen aan uw specifieke behoeften. U kunt erop vertrouwen dat we bij Dreamlines hard hebben gewerkt om speciaal voor u de beste aanbiedingen te vinden – maar vergeet niet, is die hut-upgrade echt een upgrade als u alle specificaties heeft waar u naar op zoek bent?

Wilt u graag meer informatie? Neem dan een kijkje op onze site of neem contact op met onze behulpzame cruise specialisten door te bellen naar 020 220 4141.  Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *