WAT IS TYPEREND VOOR DE NEDERLANDSE CRUISEREIZIGER?

DREAMLINES – Het boekingsgedrag van verschillende nationaliteiten werd vergeleken: De Nederlanders verblijven het langst aan boord en boeken gemiddeld vier maanden van te voren.

Amsterdam, 13 januari 2016 – De cruise industrie is booming. De Cruise Lines International Association (CLIA) verwacht voor het jaar 2016 wereldwijd 24 miljoen cruisepassagiers – een stijging van 4,3% ten opzichte van afgelopen jaar. Europa’s toonaangevende cruise portaal DREAMLINES heeft de winter en het voorjaar van 2015/2016 onderzocht op aspecten van het boekingsgedrag van verschillende nationaliteiten: Wat zijn de meest populaire bestemmingen? Wie verblijft het langst aan boord en welke vertrekhaven is het meest populair? In hoeverre verschilt een Nederlandse van een Franse en een Russische van een Braziliaanse cruisepassagier? Het resultaat: de Nederlanders reizen het vaakst met zijn tweeën, zij plannen de cruise het liefst ver van te voren en in de winter kiezen zij voor de warme regio’s, zoals het Midden-Oosten en het Caribisch Gebied. Als basis van dit onderzoek dient de database van ruim 50.000 internationaal gemaakte DREAMLINES-boekingen uit de herfst- en wintermaand.

Grote leeftijdsverschillen in vergelijking met andere landen
Het grootste deel van de passagiers uit Nederland zijn tussen de 51 en 70 jaar oud. De gemiddelde leeftijd is 55 jaar. De Nederlanders verschillen hiervan niet veel van de Franse en Duitse buren. Aan de andere kant zijn er veel jonge Russische en Braziliaanse cruisereizigers met een gemiddelde leeftijd van 44 en 38 jaar. Het aandeel van reizigers onder de 30 is in deze twee landen ook een stuk groter, wat suggereert dat er in deze landen vaak met kinderen wordt gereisd. Dit wordt onderbouwd met het resultaat dat een groot deel van de boekingen gemaakt wordt voor drie of vier personen: 38 procent van de Brazilianen en 30 procent van de Russen reizen in deze samenstelling. In tegenstelling tot één vijfde van de Duitsers en één vierde van de Nederlanders. Een klassieke reis voor twee personen weegt hier duidelijk op tegen een familiecruise met 73 procent in Duitsland en twee derde voor de Fransen en Nederlanders.

Hoe hoger de reissom, hoe vroeger de boeking wordt gemaakt
143 Euro per persoon per nacht – zoveel heeft een Nederlandse cruisepassagier over voor een cruise. In vergelijking met de andere zes landen die onderzocht zijn, is dit het gemiddelde. De Duitsers hebben het meest over voor een cruise, namelijk 166 euro. Daarentegen geven de Russen gemiddeld maar 100 euro per persoon per nacht uit. De relatief hoge prijs betalen de Nederlanders niet zomaar. Zij plannen hun cruise het liefst meer dan 16 weken van te voren en uit onderzoekt blijkt dat hoe hoger de reissom, hoe vroeger de boeking wordt gemaakt. Met het plannen van een cruise zijn de Nederlanders ook niet uitmuntend vroeg of laat, ook hier is het aantal weken dat men van te voren boekt gelijk aan het gemiddelde van de zes landen. De Duitsers boeken het liefst 20 weken van te voren, terwijl de Russen en Italianen het liefst last minute op cruisevakantie gaan en ongeveer twaalf of zelfs maar tien weken van te voren boeken.

Voorkeur vakantiebestemmingen
De Nederlanders trekken in de winter naar warme gebieden: De populairste vertrekhavens zijn Dubai voor cruises rond het Arabische schiereiland en Miami en Fort Lauderdale voor Caribische cruises. Ook de Duitsers zijn niet bang om ver te reizen voor een winterse cruisevakantie. Voor de aangename temperaturen hoeven de Brazilianen niet ver te reizen – zij blijven dus ook zo dicht mogelijk bij huis: een derde van de cruisepassagiers geeft de voorkeur aan vertrek vanaf Santos (Sao Paulo) en 12 procent stapt in Rio de Janeiro aan boord. De Italianen vertrekken het liefst vanuit eigen land; vier van de vijf meest populaire havens zijn zelfs in de winter in Italië. Dit geldt eigenlijk ook voor de Fransen, hun eigen haven in Marseille staat aan de top met maar liefst 42 procent.

Nadat zij maanden hebben uitgekeken naar de cruise, verblijft de Nederlandse passagier ook nog eens 9,8 nachten aan boord. Brazilianen boeken kort voor vertrek maar verblijven ook het minst lang aan boord – gemiddeld 6,3 nachten. De Italianen boeken redelijk kort voor vertrek, maar genieten als enige alsnog van een lange cruise; namelijk 9,3 nachten gemiddeld.

Amerikaanse rederijen met een grote vloot en passagierscapaciteit
De cruise industrie kent slechts één richting – en dat is naar boven. Regelmatig breiden rederijen hun vloot uit: Carnival Cruise Lines is op dit moment de eigenaar van maar liefst 24 schepen en dat is dan ook de grootste vloot van de wereld, die in 2016 wordt uitgebreid met een diepzee-cruiser. Echter, de grootste passagierscapaciteit heeft de Amerikaanse rederij Royal Caribbean International met maar liefst 68.500 bedden op 23 schepen. Hun grootste schip heeft op dit moment ruimte voor 5.400 passagiers. Onder de Europese rederijen is Costa Cruises degene met de grootste capaciteit: Meer dan 37.000 gasten kunnen momenteel op de 15 Costa schepen vervoerd worden over de oceaan.

Het verschil in leeftijd van de cruisepassagiers per nationaliteit is vrij groot. Echter, het verschil is een stuk kleiner als er gekeken wordt naar de leeftijdsopbouw per rederij. De verschillende leeftijdsgroepen van de landen zijn vrij gelijkmatig verdeeld over de betreffende rederijen. Zo trekt de vloot van de Holland America Line ouder publiek aan en gaan gezinnen met kinderen liever cruisen met Costa Cruises. Rederijen zoals MSC Cruises en Norwegian Cruise Line zijn voor diverse leeftijdsgroepen. Als gekeken wordt naar alle zes de landen is de gemiddelde leeftijd bij deze rederijen 43,3 en 43,9 jaar.



Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *