Cruisen langs de havensteden

‘The bigger, the better’ luidt het Amerikaanse motto. Dit geldt zeker voor de cruisewereld, met omzetten van honderden miljoenen en jaarlijks miljoenen vertrekkende passagiers vanuit de grote havens. Maar wat valt er naast de havens allemaal te beleven in en rondom de havens? Van de tranen van bloed in Italië tot aan de mooiste stranden van Amerika. Welke haven heeft welke bezienswaardigheden? En welke haven verdient het meest? Van de cruise havens in Spanje tot aan de deelstaat Florida. Een top 10 van de beste havens ter wereld en wat er in deze havens te beleven is.  

Cruisen als cowboys
De haven van Galveston in Texas, staat met haar bescheiden omzet van 200 miljoen dollar en heeft iets minder dan 700.000 opstappende passagiers in 2013, op de 10e plaats. Naast dat je kunt trekken door Texas, is er in Galveston een heleboel te beleven. Van overstappen naar boottochten tot de ‘Tree Sculptures’ die overal in de stad te vinden zijn. Voor de geschiedenisliefhebbers is er de ‘Bishops Palace’, het juweeltje in de geschiedenis van Texas.

The Saints of Cruising
De haven in Southampton heeft een omzet van een kleine 250 miljoen dollar en met meer dan 700.000 passagiers in 2013 staat deze prachtige Engelse haven op de negende plaats. Naast het bezoeken van het geweldige St. Mary’s stadion van de bekende voetbalclub van Southampton (The Saints) zijn er nog veel meer dingen te beleven. Met het overweldigend grote ‘Mayflower Theatre’ is dit een van de meest bezochte bezienswaardigheden naast de ‘Big ben’ in London.

Cruisen door de grachten van Venetië
De haven van Venetië zette in 2013 een ruime 250 miljoen dollar om, met een kleine 800.000 passagiers stond Venetië dat jaar staat op de achtste plaats. Er zijn ongelofelijk veel dingen te beleven. Van de grachten, waar Venetië om bekend staat, tot aan ‘St. Mark’s square’. Met enorm grote en prachtige kerkkoepels door de stad van het Romeinse rijk en de smalle straatjes eromheen hoeft u zich niet te vervelen.

Taco’s en corona’s
Cozumel, de haven die in 2013 2,2 miljoen passagiers mocht ontvangen, zette 278 miljoen dollar om en mag daarom genieten van de zevende plaats. Het eiland van Cozumel is één van de drukste toeristencentra van Yucatan. Deze tropische parel ligt 19 kilometer van de kust bij Playa del Carmen en is een eldorado voor watersporters en zonaanbidders. Voor de zuidwestkust van Cozumel ligt het Palancarrif met prachtige koraaltuinen, onderwatergrotten en steile wanden. Duikers komen vanuit de hele wereld speciaal naar Cozumel voor deze onderwaterpracht. Daarnaast kunt u op de terrasjes langs de kust heerlijk en rustig genieten van corona’s in de Mexicaanse zon.

De blauwe stranden van Midden-Amerika
Nassau, de hoofstand van de Bahama’s, had een omzet van 350 miljoen dollar. Nassau had daarnaast het hoogste passagiersaantal van allemaal, een ongelofelijke 3,3 miljoen. Daarom staat de Bahama’s op de zesde plek in de lijst. Op de Bahama’s kan men van alles doen. Van cocktails drinken in strandtenten tot snorkelen in de prachtige blauwe zee. In de Bahama’s is er genoeg te beleven voor jong en oud.

De havenstad: Civitavecchia
De stad die bekend staat om zijn haven. Met een omzet van 373 miljoen dollar en 1,5 miljoen passagiers in 2013, is dit zeker geen kleine haven. Van de prachtige kerken die te zien zijn door heel Italië, heeft Civitavecchia zijn eigen historische kerk; ‘Santuario Madoninna Delle Lacrime’. Daar waar in 1995 het Mariabeeldje gekroond werd tot ‘The Madonna of Civitavecchia’ met haar tranen van bloed, neemt deze haven de vijfde plek in op de lijst.

Ciutat Comtal de Catalunya
Een van de bekendste steden van Europa is Barcelona. Met een omzet van 382 miljoen dollar en met net iets minder dan twee miljoen passagiers in 2013, mag de prachtige stad in Catalonië zich de nummer vier van de wereld noemen. In Barcelona is enorm veel te beleven. Van de prachtige stranden, Sant Sebastia en Nova Icaria, tot aan het voetbalstadion gelegen in de binnenstad. FC Barcelona, de trots van de Catalanen, samen met het Camp Nou. Waar alle grootheden uit het voetbal een plek hebben gehad in de kleedkamer. Het tweede meest bekende bouwwerk van Barcelona is de ‘Catedral de Barcelona’, de gotische kathedraal gelegen aan de Plaça de la Seu. Zij is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona en is gewijd aan de heilige Eulalia van Merida.

One of two
Port Canaveral is een van de twee cruise havens in Florida. Met een omzet van 493 miljoen en iets minder dan twee miljoen passagiers is deze haven de nummer drie. Voor mensen die van kamperen houden is hier het Jetty Park. Dit park is dichtbij de haven en heeft een geweldig uitzicht op de cruiseschepen die hier dagelijks aankomen en vertrekken. Daarnaast kent Port Canaveral verschillende musea, zoals het U.S. Air Force Space & Missile Museum. De naam spreekt voor zich. Daarnaast is hier het Kennedy Space Center, waar van alles te ontdekken valt over de ruimte en ruimtereizen. Met ervaren astronauten als aanspreekpunt.

Venice of America
Het ten noorden gelegen stadje van Miami, ‘the second harbor’, heeft vanwege een uitgebreid kanaalsysteem door de stad de mooie bijnaam ‘Venice of America’. De nummer twee van de lijst, waar wekelijks tienduizenden cruisepassagiers van vertrekken, had een omzet van 500 miljoen dollar in 2013 en daarnaast een passagiersaantal van zeker twee miljoen. Op jaarbasis komen er ruim 10 miljoen toeristen naar Fort Lauderdale en dat maakt het samen met Miami, Daytona Beach en Orlando een van de populairste toeristische bestemmingen van Florida. Fort Lauderdale telt maar liefst vierduizend restaurants en 120 nachtclubs. Voldoende om jezelf een paar weken te vermaken in deze stad.

Magic city / Little Cuba
The biggest, Miami. Met meer dan 600.000.000 dollar omzet en een passagiersaantal van meer dan twee miljoen in 2013. Er zijn ongelofelijk veel rederijen die cruises van/naar Miami organiseren. Ook in deze haven is er voldoende te doen. Van de prachtige stranden in Miami tot de meest luxe en geweldige nachtclubs in Downtown Miami. Er zijn mega grote stadions voor de belangrijkste sporten van de Verenigde Staten, waaronder American Football, Baseball en Basketbal. Miami heeft haar eigen basketbalclub die meedoet op het hoogste niveau: ‘Miami Heat’, waar de bekende reus Shaquille O’Neal heeft gespeeld. Naast het bezoeken van deze sportactiviteiten, kunt u ook zelf aan verschillende sporten meedoen, bijvoorbeeld verschillende watersporten: Waterskiën, jetskiën, boottripjes en nog veel meer.

 Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *